23 mei 2007 (eerste reis)

Geschreven door Henk Oosterwijk.
Datum: 23 mei 2007.

Hallo Leendert,

Ik heb mijn belofte gehouden en de Midgetclub Nederland vereeuwigd in Horta. Twee foto’s doe ik je hierbij als bijlagen toekomen en ook het door jou gevraagde redactionele stukje voor het clubblad.

Horta
Toen ik op weg ging naar Horta op het eiland Faial van de Azoren wist ik dat ik daar, zoals zoveel oceaanzeilers voor mij, een tekening zou achterlaten met de naam van de boot en de datum. De gehele haven van Horta is beschilderd. Elk plat stukje steen heeft wel een tekening van een bemanning die Horta ooit heeft bezocht. En velen zijn prachtig qua ontwerp en kleur. Het valt dus niet mee om nog een vrij plekje te vinden. Maar zoals zo velen heb ik gezocht naar een oude tekening waar je niets meer van kon herkennen en die dus gedoemd was te verdwijnen.
Tijdens de negen dagen van de tocht van Sines aan de Portugese westkust naar Ponta Delgada op het eiland Sao Miguel van de Azoren ontstond het idee om het symbool van de Midgetclub te gebruiken en dus ook de club te vereeuwigen. Toen ik van Ponta Delgada vertrok heb ik dan ook een email naar Leendert gestuurd waarin ik hem vertelde van mijn plan. Maar eerst moet je nog in Horta aankomen. De tocht was 145 mijl lang en duurde krap twee dagen. Ik kwam ’s morgens om 06.00 uur aan en werd prima opgevangen door een grote Engelse zeilboot die vier uren voor mij was aangekomen. Zij kwamen uit het Caribische gebied. Er was wederzijds veel respect en dat zou ik de hele tijd die ik hier doorbreng ervaren. Zeilers weten dat je wat gepresteerd hebt als je van de Middellandse Zee, het Caribisch gebied of vanuit Engeland naar de Azoren bent gevaren. Ze verzamelen zich dagelijks in Café Sport en wisselen daar ervaringen uit. Soms veranderen bemanningsleden hier van schip. De reden kan zijn dat ze naar een andere bestemming willen of ook dat de sfeer aan boord van hun schip niet beviel.

Maar goed, nu terug naar het vereeuwigen van de Midgetclub en mijn boot, de Sogno d’Oro. Na een week heb ik verf gekocht, wit en donkerblauw, en ben aan de slag gegaan. ’s Morgens ben ik begonnen met de eerste laag en omdat de steen overdag behoorlijk heet wordt was de verf na drie uren al weer droog genoeg om de tweede laag aan te brengen. Tegen de avond heb ik de letters aangebracht en nog snel een paar foto’s genomen. Overdag heb ik er stenen omheen gelegd, want de tekening is gemaakt op het trottoir langs de haven. Toen ik ’s avonds van Café Sport terugliep merkte ik dat de verf droog was, maar de stenen waren allemaal verwijderd. Waarschijnlijk door iemand van het havenpersoneel die het te gevaarlijk vindt om de stenen daar in het donker te laten liggen. En daar heeft hij wel gelijk in, want de havenwand loopt steil af en is spiegelglad. Je zult in het donker met een borreltje op over zo’n steen struikelen en in het water belanden. Nee, ik had er alle begrip voor en de verf was toch al droog. Ik heb voor jullie twee foto’s van mijn tekening gemaakt. En zeg nu niet dat je de golfjes van de clubvlag mist op de tekening, want het was zo al moeilijk genoeg. Het trottoir bestaat namelijk niet uit gladde steen. Op de overzichtsfoto zie je trouwens mijn groene boot afgemeerd liggen.

Bij alle ontmoetingen in de afgelopen twee jaren is mijn boot door velen bewonderd en vaak heb ik hen de ontstaansgeschiedenis van de Midget 26 verteld. Maar wat toch vooral telt is het ontwerp van de Oostzeejol in zijn algemeen. Of je nu een 15′, een 20′, een 26′ of een 31′ hebt, het maakt niet uit, ze zien er allemaal uit om verliefd op te worden. En daarom heb ik altijd veel bekijks in de havens. Het zijn stuk voor stuk schepen met karakter en als je de haven binnenvaart, dan merk je dat aan de bewonderende blikken van de omstanders. Uit mijn reisverslagen hebben jullie kunnen opmaken dat de vaareigenschappen van de boot er ook mogen wezen. Ach, laat ik maar gewoon zeggen dat ik als zo velen van jullie de trotse eigenaar ben van een boot in een heel eigen klasse. En dat is nu vastgelegd in een bekende ontmoetingsplaats van oceaanzeilers.

Groeten.

Henk Oosterwijk
a/b Sogno d’Oro


Laat een reactie achter